Lite kort om dagis och förskolor i Spanien

Posted by on Jul 20, 2017 in Att leva i Spanien | No Comments
Lite kort om dagis och förskolor i Spanien

 

Det är ganska stor skillnad mellan Sverige och Spanien när det kommer till dagis och skolgång. Det som är bra när det gäller dagis och förskolor är att det nästan aldrig finns några köer. Det är i stort sett bara att skriva in sina barn och sedan kan de börja relativt omgående. Dessvärre kan det däremot vara en hel del kö till de mest populära dagisen, men så det ju alltid oavsett land eller stad. Alla vill ju ge det bästa möjliga till sina barn, så självklar vill man ha sina barn på de absolut bästa daghemmen.

Det vanligaste i Spanien är nog att mamman är hemma med barnen på heltid tills barnen är i sexårsåldern. Men behöver man ha sina barn på dagis för att man behöver arbete, så kan man faktiskt få en liten skattesubvention från staten. Däremot finns det inte några som helst bidrag, så barnbidraget som man får i Sverige kan du bara glömma. Är lite osäker på om det bidrag som man kan få om man har barn under tre år och är ute och arbetar finns kvar. Det har funnit tidigare i alla fall, men det är också det enda bidrag som jag hört talas om och det handlar bara om 100 Euro per månad.

Som med mycket annat, så är det en lite annorlunda attityd kring detta att vara hemma på heltid med sina barn under flera års tid. Det är mer accepterat här nere än vad det kanske är i Sverige. Det är mer vanligt i Spanien och det tycker jag är väldigt skönt och sunt och det är ingen som höjer på ögonbrynen när det är dags att komma tillbaka till arbetslivet igen. I Sverige kan det kanske var lite annorlunda kring det här.

Något annat som skiljer länderna åt är från vilken ålder man börjar skolan. I Spanien börjar många barn i skolan redan när de är i treårsåldern. Man går i denna typ av skola tills man är 5 år och från och med att man är sex år gammal, så börjar man den ”riktiga” skolan. Den här första skolan, från 3-5 år, heter ”Educación Infantil”. Barnen går där mellan 9-14 på vardagarna. Det finns både privata och ”kommunala” skolor, de privata kan ta ut någon avgift för att man ska få ha sina barn där.

Finns det några likheter då? Ja, det klart. Den största likheten är väl barnen. De är lika härliga och slarviga. Så därför rekommenderar jag att du ska beställa de där små namnlapparna som klistras på ytterkläder och tröjor. Att hämta barnen från skolan och så saknar dom en jacka, då är det mycket lättare att leta redan på den om man har en namnlapp i. Ibland har någon fröken hängt upp jackan på ett annat barns klädkrok, och har man en namnlapp på jackan, så ser man snabbt vems jacka det är, så nästa gång du är i Sverige och hälsar på så tycker jag att du ska beställa namnlappar från Tinypea.se. Lycka till med att välja förskola.

Leave a Reply