spansk mat & dryck

Måltiderna i Spanien intas något senare än i Sverige. Lunchen brukar servera mellan klockan 14 och 17, middag äter man så sent som vid 21 till 23.

Det spanska köket är väl känt inte minst för sina tapas. Ursprungligen kom det här ordet till då man la en bit ost över dricksglaset i baren som ett sätt att hålla flugorna borta från drinken. Numera så står tapas för små rätter som serveras som förrätt eller för den som vill beställa många även en hel lunch. De består oftast av parmaskinka, spanska korvar, smaksatta räkor, ost, oliver och liknande plockmat.

Måltiden

Spanjorerna börjar gärna måltiden md en liten grönsaks- eller tomatsoppa. Helst med en bit bröd till också. Till huvudrätt kan man med fördel välja en annan väl känd rätt från det spanska köket, deras paella. I Spanien tycker man om att äta mat från havet och de utgör naturligtvis många av ingredienser i denna rätt.

Vill man prova på det mer traditionella spanska köket är rekommendationen att leta upp en lokal restaurang några kvarter från turiststråken. Även om de flesta restauranger erbjuder mycket av det spanska köket så är det ändå värt att ta sig tiden att leta upp något lite mer lokalt ställe. Spana gärna efter var den inhemska befolkningen går, det kommer att visa sig vara värt mödan.

Spansk dryck

Till förrätten, eller bara som svalkande dryck, kan man prov någon av de spanska ljusa ölen. Det finns många lokala bryggerier att välja mellan det kan vara värt att prova sig fram.

 

När man sedan kommer till huvudrätten kan ett gott spanskt vin vara att rekommendera. Spanien är kända för sina viner och priset för ett vin med hög kvalitet är en bråkdel av det man finner i Sverige. Många av vinerna som finns på plats exporteras inte till andra länder då produktionen är så liten så det gäller att passa på.

Varför inte göra som spanjorerna och avsluta måltiden med en dessert och ett glas av den mycket populära honungsrommen, Ron Miel.