Köpa hus i spanien

Köpa hus i Spanien- Några råd

Spanien är ett av de länder där allt fler svenskar letar bostäder. För vissa handlar det om att bo utomlands nästan hela året medan det för andra handlar om att komma ifrån den kalla och bistra svenska vintern. Men oavsett så blir ägandet av bostad billigare än att hyra flera månader per år.

Några tips för de som planerar att köpa bostad i Spanien är:

Gå genom etablerat svensk mäklarbyrå.

Man kan antingen gå genom en svensk eller genom en spansk mäklarbyrå när en bostad ska köpas i Spanien. Rekommendationen är att hålla sig till de svenska. Orsaken är att kvalitén överlag hålls högre vilket beror på kraven på yrkesgruppen i de olika länderna. I Sverige krävs en treårig högskoleutbildning medan det i Spanien inte finns några krav alls. Exempel på mäklarbyrå som haft verksamhet relativt länge i Spanien är Fastighetsbyrån.

Tänk till gällande område

Det är lätt att tänka att man vill ha en bostad på en speciell ö eller i ett landområde. Men våga vara mer specifik än så. Att säga att man vill bo på Cosa del Sol betyder att man kan bo i olika städer som har mer än 10 mil i avstånd från varandra.

Transport

Den som köper en bostad för att bo flera månader kan mycket väl välja ett boende på landsbygden. I detta fall gör det inte så mycket om det tar lång tid att ta sig dig från flygplatsen. Man ska ändå vara på plats så pass länge på samma ställe att restiden ”inte är relevant”.

Vill man däremot ha ett semesterboende bör man prioritera transportmöjligheten. Att först flyga till Spanien och sedan ta buss, tåg eller hyrbil i flera timmar för att nå boendet är bortkastad tid. Då kommer många att dra sig för att åka ner bara över en helg.