Spanien skyline

Det gäller att ta seden dit man kommer och inte minst gäller det i Spanien. Då kan det vara bra att ta reda på lite hur det skiljer sig från våra seder i Sverige. Att spanjorer skiljer sig från de något tysta svenskarna är ett exempel. Samtalen i Spanien är oftast högljudda, livliga och känslosamma. Medan samtal i Sverige både kan innehålla tysta stunder men också medhåll i form av hummande och liknande. Något som för en spanjor ter sig ganska märkligt.

Här kommer några saker som kan vara bra att tänkta på:

  • Spanjorer tycker inte om att köa. Det tar troligtvis inte så lång tid innan personerna i kön börjar protestera och hävda att de inte är nöjda med servicen.
  • Den som är bjuden hem till någon på middag tar inte av sig skorna. Oavsett om skorna är smutsiga så behåller man dem på. Att gå i bara strumporna anses inte som fint utan är oartigt.
  • Brödet till maten bryter man och skär inte med kniv. Det är inte heller vanligt att man har smör eller pålägg på utan det förväntas att man doppar brödet i soppan och såsen.
  • Tapas äter man direkt från serveringsfatet, antingen med fingrar eller en gaffel, och inte från egen tallrik.
  • Först dessert, sedan kaffe. Aldrig båda samtidigt om du inte vill att kyparen på restaurangen ska ge dig irriterade blickar.
  • Räkna med att folk röker även om det finns en förbudsskylt. Sådana förbud är till för att brytas. Att det inte finns askkopp på bordet betyder inte att det är rökfritt utan då tar man det som finns om det så är golvet eller en blomkruka.
  • Ett nej är inte alltid ett nej. Spanjorer vill gärna att man krusar för dem så det gäller att fråga minst två gånger och om inte det räcker så erbjuder man andra alternativ så till exempel kaffe, vin, öl eller kanske vatten bara för att få till någonting.